Το Παρίσι μέσα από τη μουσική διαδρομή της EDITH PIAF

Δελτίο Τύπου

 Μια  Συγκλονιστική  Μουσικοθεατρική Παράσταση  – αφιέρωμα   στην Edith piaf  από  μαθητές έξι (6) Γυμνασίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Σερρών 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ι. Σερρών, παρουσιάστηκε το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014  το Πολιτιστικό πρόγραμμα  με τίτλο: « Το Παρίσι μέσα από τη μουσική διαδρομή της EDITH PIAF» , μια  μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στη ζωή της μεγάλης Γαλλίδας ερμηνεύτριας , με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το θάνατό της.

Στη  παράσταση  συμμετείχαν  110 μαθητές  από έξι ( 6) Γυμνάσια της Δ/θμιας Εκπ/σης Σερρών με συντονιστές :

  1. ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ – Αντωνία Θεοχαρίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, Ελένη Κουτή και Ελίνα Γραμματοπούλου, μουσικοί.
  2. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ – Αργυρούλα Θεοδωρίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας
  3. 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ- Δέσποινα Γρηγοριάδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας
  4. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ – Δέσποινα Φαρμακίδου ,καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας
  5. 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ -Μαρία Σταμπουλή ,καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας
  6. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ- Αγγελική Τζιάνου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας

Η ιδέα για το ανέβασμα της μουσικοθεατρικής παράστασης  με τίτλο « Το Παρίσι μέσα από τη μουσική διαδρομή της Edith Piaf», της διάσημης τραγουδίστριας που άφησε το στίγμα της στο γαλλικό τραγούδι στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, προέκυψε ξαφνικά όταν μια βραδιά του Αυγούστου έξι καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας αποφάσισαν να πειραματιστούν  με τη δυνατότητα συνεργασίας μαθητών από έξι διαφορετικά σχολεία της Διεύθυνσής  μας πάνω σε ένα κοινό πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα σχετικό με τη γαλλική κουλτούρα. Την ωραία ιδέα αγκάλιασαν  η μουσικός Ελένη Κουτή και άλλοι εκπαιδευτικοί του Μουσικού σχολείου Σερρών και έτσι δημιουργήθηκε μια δυναμική ομάδα εκπαιδευτικών -μαθητών με στόχο να παρουσιάσουν στην Τοπική Κοινωνία των Σερρών γνωστά τραγούδια της Πιαφ, καθώς και γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της και την πορεία της στον κόσμο της Μουσικής .

Με γνώμονα τα στάδια της ζωής της, έγινε η διανομή του σχετικού υλικού στα σχολεία και κάθε ομάδα ανέλαβε να ζωντανέψει με μουσική, χορό, θέατρο  και λόγο τη ζωή της Πιαφ, από το 1915, χρονολογία γέννησής της έως το 1963, χρονολογία του θανάτου της.

Το δύσκολο αυτό  εγχείρημα  εντάχθηκε  στα προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, με υπεύθυνη την κ. Σοφία Ευθυμιάδου-Τουλή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, μαθητές και καθηγητές, συνεργάστηκαν άριστα με κέφι και δημιουργική διάθεση, υποστηρίζοντας ο καθένας με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την αξιόλογη κοινή προσπάθεια των έξι διαφορετικών σχολείων της Διεύθυνσή μας.

Η ηθική ικανοποίηση, η χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας, καθώς και το άνοιγμα του Σχολείου στην Κοινωνία ήταν ένα στοίχημα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κερδίσαμε με την παρούσα εκδήλωση.

Οι καθηγητές  μουσικής Ελίνα Γραμματοπούλου, Ελένη Αμανατίδου, Σπύρος Σούφης, Νίκος  Έξαρχος ανέλαβαν τη  μουσική επένδυση της παράστασης κάνοντας την ενορχήστρωση των μουσικών κομματιών και  η ορχήστρα τα παρουσίασε.

Τα κείμενα που ακούστηκαν τα επιμελήθηκαν οι συντονίστριες του κάθε σχολείου.

Ο συντονισμός των 110 μαθητών των έξι διαφορετικών σχολείων ποu συμμετείχαν στο κοινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα  ήταν ένα στοίχημα για όλους μας.  Χάρη όμως στην άριστη συνεργασία των συντονιστών, τη στήριξη της κ.Σοφίας Ευθυμιάδου και των Διευθυντών των σχολείων το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια των καθηγητών φυσικής αγωγής των σχολείων και της Θεατρολόγου Δόμνας Καβακίδου στο δέσιμο των ενοτήτων της παράστασης, στη δημιουργία των υπέροχων video-clips τα οποία ταξίδεψαν τους θεατές και έδωσαν μια άλλη  διάσταση στην όλη παρουσίαση.

Καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές μας για τη συμμετοχή τους και την καταπληκτική παρουσίασή τους  στην εξαιρετική  αυτή μουσικοθεατρική παράσταση  που τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικά στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας,  Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Σερρών, Διευθυντές Σχολείων, Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών,  Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Εμ.Παπάς», ΕΛΜΕ Σερρών, Εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι Γονέων των Σχολείων, δημότες και φίλοι.

Ένα μεγάλο «Μπράβο» στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς τους  !

Comments are closed.