Εκδήλωση :«Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» από τνο Συνήγορο του Πολίτη

Αγαπητοί / αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στα Village Cinemas στο Λιμάνι να παρακολουθήσετε, μαζί με μαθητές / μαθήτριές σας, 20 επιλεγμένες δίλεπτες ταινίες που δημιούργησαν 32 παιδιά και νέοι από 8 περιοχές της Ευρώπης, στο πλαίσιο της δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών».

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, και με την υποστήριξη των Village Cinemas. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο David στην Αγγλία αγωνίζεται να επικοινωνήσει αλλά η φωνή του έχει σιγήσει λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των λογοθεραπειών του. Μια οικογένεια στη Χάγη στηρίζεται σε «τράπεζα τροφίμων» για να αποφύγει την πείνα, ενώ ο Matteo αναγκάζεται να κάνει επιλογές, καθώς η τιμή των σχολικών βιβλίων στην Ιταλία αυξάνεται συνεχώς. Στο Βέλγιο η θέρμανση και ο φωτισμός δεν αποτελούν αυτονόητα αγαθά για πολλές οικογένειες. Ο Youcef περιηγείται στη Μασσαλία με τα δύο πρόσωπα, το «φωτεινό» για τους τουρίστες και το όλο και πιο «σκοτεινό» της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά.

Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, παιδιά και νέοι 9-19 ετών, μεταξύ αυτών και 6 έφηβοι από την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους μικρές ταινίες και να εκφράσουν μέσω μουσικής, φωτογραφιών, ήχων, κινουμένων σχεδίων και άλλων τεχνικών, τις απόψεις τους για τις διαφορετικές όψεις των επιπτώσεων της κρίσης στη ζωή και τα δικαιώματά τους. Δείτε το φυλλάδιο της δράσης εδώ.

Επιδίωξή μας είναι να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και να αναζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά!

Σάββατο, 9 Μαΐου 2015, 17.00 ? 18.30
Village Cinemas στο Λιμάνι (Αποθήκη Δ, Αίθουσα 1, Προβλήτα Νο1 Λιμένος Θεσσαλονίκης)
Είσοδος ελεύθερη ? θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Κρατήσεις θέσεων στo mail cr@synigoros.gr

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) ιδρύθηκε το 1997 και συνδέει 41 ανεξάρτητες αρχές από 33 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δέσμευση του Δικτύου είναι να προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στις καταστάσεις, τα ζητήματα και τις αποφάσεις που τα αφορούν. Οι ταινίες της δράσης «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» παρουσιάστηκαν αρχικά στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου του ENOC στο Εδιμβούργο, όπου υιοθετήθηκε η Δημόσια Δήλωση «Παιδιά και λιτότητα». Από τις 12 Μαΐου και μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015, το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργανώνει προβολή των ταινιών στο Στρασβούργο.

Γραφείο Συνηγόρου του Παιδιού
Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»

Πρόγραμμα Προβολής

Αφίσα εκδήλωσης

Comments are closed.