1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης με τίτλο: «ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ».Τελετή Βράβευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης με τίτλο: «ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ», Τελετή  Βράβευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης την Παρασκευή 21/06/2019.

Αυτόν τον λογοτεχνικό, ποιητικό περίπατο στην Αρχαία Αμφίπολη  Ν. Σερρών είχα την χαρά και την τιμή να μοιραστώ παρέα με  μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία της Ελλάδας ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού.  Οι  νέοι ποιητές και οι ποιήτριες  με την πρωτοπόρα φαντασία, την προσωπική καλλιτεχνική προσέγγιση και την  εκφραστική τους τόλμη και δύναμη κατάφεραν να μας συναρπάσουν. Μέσω του ποιητικού λόγου περιδιάβηκαν στο λόφο Καστά, συνομίλησαν με το περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης, αναρωτήθηκαν για το μυστικό του τάφου, για τον σπουδαίο Έλληνα που αναπαύεται αιώνες σ’ αυτόν,  ύμνησαν τον Μεγάλο Στρατηλάτη Αλέξανδρο, προβληματίστηκαν για την συγκάλυψη της αλήθειας, για την σιωπή που καλύπτει το ένδοξο παρελθόν και διέγραψαν αδιόρατα ένα μέλλον. Τα σύγχρονα παιδιά των media,  των μηχανών, του internet, της κρίσης, των συνεχών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, της πολυπολιτισμικότητας κατάφεραν όλα αυτά, να τα αναμείξουν επιτυχημένα με τους αρχαίους μύθους και με εργαλείο την πλούσια ελληνική γλώσσα να τα αναδείξουν σε πολύ όμορφα ποιητικά δημιουργήματα.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η δυναμική που κρύβει η νέα γένια κι εγώ αισθάνθηκα και πάλι  πόσο τυχερή, ευτυχής και περήφανη είμαι, που ασκώ το λειτούργημα της εκπαιδευτικού και ακόμα περισσότερο της φιλολόγου. Η Ευστρατία Βουλγαρίδου (ψευδώνυμο Κβάντο) της Β’ τάξης του ΓΕ.Λ. Λιμένα Θάσου απέσπασε το 1ο Βραβείο με το ποίημα της « Εσύ τι περιμένεις ακόμα;». Η Ευστρατία, με την υπέροχη ποιητική της ευαισθησία, μας καλεί να βγούμε από την ανασφάλεια, να πολεμήσουμε την άγνοια και συνεχίσουμε την αναζήτηση της δικής μας Αμφίπολης ατενίζοντας το μέλλον με στυλοβάτη μας το παρελθόν. Ο Παναγιώτης Γεωργίου (ψευδώνυμο PANOS/GEO), μαθητής της Γ’ τάξης Γ/σίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στην Αθήνα πήρε το 2ο Βραβείο με το  έργο του «Ο Φύλακας της Σιωπής». Ο Παναγιώτης, με τον ποιητικό του λόγο μας ταξιδεύει σε ένα τόπο  πολύχρωμο και φωτεινό, που σε πείσμα των αιώνων άφησε βαθύ αποτύπωμα στον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος μαρτυρεί μια ιστορική διαδρομή που πρέπει να θυμόμαστε. Ο Αθανασίου Γιώργος, (ψευδώνυμο Βίκτωρ) μαθητής της Γ’ τάξης του 1ου ΓΕ.Λ. Αγρινίου έλαβε το 3ο Βραβείο με το ποίημα του « Αμφιπόλεως μνήμη» με τη σημείωση «Στα ερείπια ησυχάζουν οι μέλισσες και οι πρώτες ιδέες». Ο Γιώργος, με την ποιητική του φαντασία  βλέπει  έναν σπουδαίο ‘Ελληνα, νέο, ιδεολόγο, που αναζητούσε να κατακτήσει τον κόσμο … ίσως και όχι. Εμείς ωστόσο, μας λέει, πρέπει να γίνουμε θεματοφύλακες της μνήμης του.

Συγχαρητήρια στα τρία αυτά παιδιά που ξεχώρισαν με τα ποιήματά τους ανάμεσα σε πολλά ακόμα αξιόλογα έργα.  Το να είσαι αντικειμενική/ος σε τέτοιους διαγωνισμούς είναι πολύ δύσκολο. Το δουλεύεις όμως με το νου και την καρδιά και με αρωγούς τις λέξεις και τους ψιθύρους μέσα σου κάπου καταλήγεις. Μαζί λοιπόν, με το αγαπημένο Ανέστη Ακριτίδη, Φιλόλογο του ΓΕ.Λ. Βυρώνειας, τη φίλη και συνάδερφο, επίσης φιλόλογο, Κατερίνα Γεωργιάδου και την αγαπητή μου Δήμητρα Λαϊνα, φιλόλογο του 5ου Γ/σίου Σερρών προσπαθήσαμε και καταφέραμε να συγκλίνουμε σε  αυτά τα τρία ποιήματα τα οποία κρίναμε ως τα καλύτερα. Συγχαρητήρια στην Ευστρατία, στον Παναγιώτη και στο Γιώργο για τη διάκρισή τους. Ήταν ξεχωριστή η χαρά μας,  που γνωρίσαμε την Ευστρατία και τον Παναγιώτη και τους γονείς τους από κοντά, καθώς και τη Δ/ντρια του ΓΕ.Λ. Λιμένα Θάσου, κ. Αρετή Κώτση, η οποία συνόδευσε τη μαθήτριά της στην τελετή βράβευσης.  Θαυμάσαμε την νεανική ευαισθησία αλλά και τη δυναμική ιδιοσυγκρασία της Ευστρατίας συνδυασμένα με την αγάπη της για την ιστορία, την ποίηση, τη γνώση, ενώ διαπιστώσαμε τη συγκροτημένη προσωπικότητα του Παναγιώτη παράλληλα με  την ευγένεια του χαρακτήρα του αλλά και την αγάπη του για τις τέχνες. Η άλλη αγάπη του, εκτός από την ποίηση (έχει διακριθεί και σε άλλους διαγωνισμούς ποίησης) είναι η μουσική. Ο Γιώργος από το Αγρίνιο δεν κατάφερε να παραβρεθεί, καθώς έδινε ακόμα πανελλήνιες (ειδικό μάθημα). Γιώργο, καλά αποτελέσματα.

Εύχομαι, αγαπημένα μου παιδιά, να εκπληρώσετε τα όνειρά σας, να υλοποιήσετε τους στόχους σας χωρίς να λησμονείτε ποτέ πως η ζωή είναι πολύτιμη και θα γίνεται ωραιότερη, αν συνεχίσετε να τη βλέπετε με τη ίδια ποιητική ματιά και όπως λέει ο μοναδικός Κ. Καβάφης « Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει νάσαι υπερήφανος και ευτυχισμένος. Εδώ που έφθασες λίγο δεν είναι, τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα. Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο πολύ από τον κόσμο τον κοινό απέχει». Αξίζει έπαινος σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, σε όλους τους εκπαιδευτικούς – συναδέλφους και συναδέλφισσες των σχολικών μονάδων που ανέλαβαν την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών/τριών τους. Αξίζει να κάνω μνεία  στις αξιόλογες φιλολόγους του ΓΕ.Λ. Ροδολίβους, κ. Ζ. Χρηστάκου, Ζ. Χαρπουζάνη, κ. Κουγιουμτζόγλου και στον Δ/ντή του σχολείου, κ. Ι. Ναλμπάντη, επειδή με τη δική τους παρότρυνση το Λύκειο τους είχε τις περισσότερες συμμετοχές.

Συγχαρητήρια στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σερρών  και στον Όμιλο της UNESCO  για τη συνδιοργάνωση του εναρκτήριου αυτού Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού: «Ποιητικός Περίπατος της Αμφίπολης» και στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Σοφία Ευθυμιάδου, η οποία είχε την ευθύνη και τη μέριμνα της διοργάνωσης του Διαγωνισμού και της Τελετής Βράβευσης. Συγχαρητήρια και στην εκπρόσωπο  του Ομίλου UNESCO Σερρών, κ. Κατερίνα Εμμανουηλίδου, που φροντίζει για την ανάδειξη του τόπου μας. Ας ελπίσουμε να αποτελέσει αυτός ο Διαγωνισμός κινητήριο μοχλό για την εγρήγορση της όποιας κυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και γενικότερα κάθε φορέα που εμπλέκεται στην προβολή και αξιοποίηση του αρχαιολογικού θησαυρού της Αμφίπολης , ώστε η περιοχή να λάβει τη θέση που της αρμόζει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς επισκέψιμους, αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας μας. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον Δήμο Αμφίπολης και τον Αντιδήμαρχο, κ. Δ. Μαριανό.

                                                                                               Με τιμή

                                                                                     Μαρία Καραθανάση

Comments are closed.