Τοπικός Διαγωνισμός για τη μάχη των Οχυρών

«Τοπικός Διαγωνισμός για τη μάχη των Οχυρών»  (Ειδικό βραβείο- ταξίδι στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 2017).

Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη διοργανώνει σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις  Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων)  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ  με θέμα:

«Η μάχη των Οχυρών»

Ο διαγωνισμός (που εγκρίθηκε από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., αρ. πρωτ. Φ. 13.1/20085/Δ2/7-2-2017) απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων – Λυκείων -ΕΠΑΛ. και ο μαθητής που θα διακριθεί θα λάβει ειδικό βραβείο- ταξίδι στη Νορμανδία (τον Ιούνιο του 2017).

 Σκοπός του Διαγωνισμού  είναι να παροτρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν αυτό το σημαντικό για την τοπική και εθνική ιστορία γεγονός αλλά και τα οχυρά τα οποία  βρίσκονται στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού  οι μαθητές καλούνται να εκφραστούν δημιουργικά με πολλούς τρόπους:

*Με εικαστικά έργα (ζωγραφιές, αφίσες Α3, σκίτσα, τρισδιάστατες κατασκευές / μακέτες κλπ)

*Με λογοτεχνικά κείμενα (διηγήματα, μυθιστορήματα, επιχειρηματολογικά κείμενα, ποιήματα κλπ)

*Με ψηφιακά έργα (παρουσιάσεις power point, ταινίες μικρού μήκους/κυρίως ντοκιμαντέρ, ιστοσελίδες ή blog κλπ)

Τα μαθητικά έργα πρέπει να υποβληθούν στη Διεύθυνσή μας (Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Ε Σερρών )  ως τις 3 Μαρτίου 2017. Σε κάθε μαθητικό έργο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, του υπεύθυνου εκπαιδευτικού και των μαθητών.  Ακόμη τα μαθητικά έργα μπορεί να είναι ατομικά ή ομαδικά ενώ επιτρέπονται και οι συμπράξεις σχολείων.

Προτείνεται να γίνει διαθεματική προσέγγιση της δράσης (Ιστορία, Γλώσσα, Εικαστικά). Στη διάθεση των συμμετεχόντων υπάρχει  και  υποστηρικτικό υλικό με τις βασικές ιστορικές πληροφορίες, εικόνες, χάρτες, βίντεο κ.ά.     Η όλη δράση μπορεί  να λάβει τη μορφή  ενός μικρού προγράμματος  ώστε οι μαθητές να συλλέξουν, κατανοήσουν και ιεραρχήσουν  -μέσα από το διαδίκτυο και άλλες πηγές- πληροφορίες για τη μάχη των Οχυρών και να κατανοήσουν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Προτείνεται επίσης φέτος να προστεθεί μια ειδική δράση στο διαγωνισμό, για όσα σχολεία ενδιαφέρονται να την υλοποιήσουν. Η δράση αυτή θα προβλέπει τη δημιουργία ενός αποθετηρίου ταινιών που θα αποτελούν μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους τα ιστορικά γεγονότα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Τα βιντεάκια αυτά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας (ως 10 λεπτά) και σε αυτά οι μαθητές, σε ρόλο ερευνητών ή δημοσιογράφων, θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα γεγονότα, ρωτώντας τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους ή τους απογόνους τους. Τα βιντεάκια αυτά θα αξιοποιηθούν και να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Σερρών  και της Δ.Ε Σερρών. Σημειώνουμε ότι τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που θα διακριθούν θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει τον Απρίλιο του 2017.

Όλοι οι συμμετέχοντες (μαθητές και εκπαιδευτικοί) θα λάβουν έπαινο και βεβαίωση συμμετοχής ενώ στο καλύτερο έργο του διαγωνισμού θα δοθεί ειδικό βραβείο που θα αφορά τη μετάβαση του διακριθέντος μαθητή, ενός συνοδού του (γονιού) και ενός εκπαιδευτικού (που είχε την ευθύνη υλοποίησης της δράσης) στη Νορμανδία (τον Ιούνιο του 2017) για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων μνήμης της γνωστής απόβασης που έγινε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Τις σχετικές δαπάνες (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή για τρεις μέρες, μετακινήσεις και πρωινό) θα αναλάβει ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη που θα εξασφαλίσει και άλλα δώρα στους διακριθέντες μαθητές. Τα μαθητικά έργα θα παραδοθούν ?εφόσον συμφωνούν οι συμμετέχοντες- στον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, ο οποίος θα φροντίσει να τα εκθέτει είτε μόνιμα είτε με περιοδείες, με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Μάχης των Οχυρών.

 Σας ενημερώνουμε ότι όσα  σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν στο email  sofiaeft@gmail.com ή στο 2321052899/6974757894) το συντομότερο δυνατόν.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

Comments are closed.